Prva agencija u Srbiji koja je počela sa organizovanjem dečijih kampova

magnifying-glass

Bejrut

Bejrut

Bejrut, prestonica Libana, jedan je od najstrijih gradova sveta, nastanjen pre najmanje pet hiljada godina. Zvanično je, 2015. godine, ušao u spisak kandidata za Sedam svetskih čuda novog doba. Naseljavaju ga predstvnici nekoliko desetina nacionalnosti i 18 religija, što je gotovo nezamislivo za Bliski istok. Zajedno sa celom zemljom je pretrpeo strahote gradjanskog rata, uspeo je da opstane i ponovo izgradi i da postane najvažnija turistička regija Libana, „bliskoistočni Pariz\” u koji rado dolaze bogati gosti iz susednih zemalja i celog sveta. A u njemu mogu da upoznaju neverovatan broj spomenika:”rimske terme, vizantijske bazilike, otomanske palate, hrišćanske crkve, džamije, parkove…jednom rečju sve i za svačiji ukus.
 
Program putovanja:
 
1 dan (28.12.2019.) BEOGRAD – BEJRUT
Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u 21.30.h kod šaltera Plana toursa (br. šaltera 705) Poletanje aviona za Bejrut u 23.40 h (Let JU 826). Napomena: u avionima Air Srbije se ne služe obroci.
2 dan (29.12.2019.) BEJRUT
Sletanje na aerodrom Rafik Hariri u Bejrutu u 03.15 h. Po završetku pasoške kontrole, susret sa vodičem i transfer do hotela. Podela soba i noćenje. Kasni doručak. Polazak autobusom na panoramsko razgledanje grada. Odlazak do centralnog dela, gde se može videti rekonstruisan novi trgovački centar sa stambenim zgradama dvadeset prvog veka i obnovljenim starim zdanjima gradjenim u tradicionalnom stilu. Vožnja do Korniša, promenade koja se proteže uz obalu mora, najomiljenijeg mesta žitelja za popodnevne i većernje šetnje. Na kraju šetališta je Golubija stena, neverovatan fenomen prirode i zaštitni znak Bejruta. Obilazak Hamre, ulice prepune galerija, fensi butika i klubova, koja se uz kvart Ašrafije smatra i jednim od centara noćnog života. Razgledanje džamije Muhamed al Amin, rimskog kupatila, Amerićkog univerziteta, katedrale i Trga mučenika. Povrarak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.
3 dan (30.12.2019.) BEJRUT – BALBEK – KSARA – ANŽAR – BEJRUT
Doručak. Slobodan dan ili mogućnost odlaska na celodnevni fakultativni izlet u Balbek, nekadašnji grad-hram a danas jedna od najvećih misterija savremene arheologije. Sam grad, sada sa svega desetak hiljada stanovnika, je dobio ime po mesopotamijskom bogu Balu. Do naših dana je ostala nerešena arheološka tajna, ko je gradio hramove i zašto? Ispod njih je pronadjen čitav niz podzemnih hodnika za koje se ne zna čemu su služili. Razgledanje; Jupiterovog hrana i veoma dobro očuvanih Venerinog i Bahusovog, sagradjenih u period izmedju 1 i 3. veka. Od 1984. godine je na listi svetske kulturne baštine Uneskoa. Ručak. Na povratku u Bejrut obilazak vinske regije u Dolini Beka. Godine 1857 monasi jezuitskog reda, naseljeni u planinskim predelima, osnovali su prvu u Libanu vinariju pod imenom “Ksara”, po mestu starog naselja koje je pružalo utočište hrišćanima koji su bežali od progona. Ksara je danas najveća vinska kompanija u zemlji, koja proizvodi gotovo 40% čitave produkcije. Obilazak: Omajadijskog nasledja u Anžaru. Povratk u Bejrut. Slobodno vreme i noćenje.
4 dan (31.12.2019.) BEJRUT – TRIPOLI – BEJRUT
Doručak. Polazak na celodnevni fakultativni izlet. Vožnja traje oko 2 sara (83 km) Tripoli je severna prestonica Libana, drugi po veličini grad u zemlji koji ni po čemu ne liči na Bejrut. Istorijski deo grada je sačuvao starinsku atmosferu arapskih naselja sa bazarima, hamamima, džamijama, medresama i karavan sarajima. Na brdu iznad grada se uzdiže drevna tvrdjava iz mamelučkog perioda. U stara vremena tu je bio centar tri grada Tira, Sidona i Ardava pa otuda potiče i starogrčko ime. Razgledanje tvrdjave Sant Žil iz 12. veka koja je nekada pripadala krstašu Rajmondu de Sant Žilu, Velike džamije i čuvenog bazara gde se mogu naći brojni suveniri i uspomene. Kruži priča da se u ovom istočnjačkom raju prodaje sve. Pri tom, sam po sebi je arhitektonski spomenik 13. veka. Ručak. Povratak u Bejrut. Noćenje.
5 dan (01.01.2020.) BEJRUT – HARISA – PEĆINA ŽEITA – BEJRUT
Doručak. Slobodan dan ili mogućnost odlaska na poludnevni fakultativni izlet u Harisu i pećinu Žeita. Harisa je mirni gradić dvadesetak kilometara severno od Bejruta. Do njega se možei doći pešice iz Žunijea ili žičarom. Odlazak žičarom do vrha istoimene planine, do visine 650 metara iznad mora. Na vrhu je čuvena statua Bogorodice, teška 15 tona i visoka 20 metara. Libanci ovu statuu nazivaju Harisa ili čuvar u prevodu sa arapskog. Kip je odliven u bronzi u 19. veku, u Francuskoj i prenet u Liban, a potom prekriven belom bojom. Za posetioce je otkriven 1908 godine. U blizini je i pećina Žeita, jedinstvena po lepoti i smatra se jednim od prirodnih čuda Libana. Odlikuje se velikim salama, plafonima visokim i 120 metara, čudesnim stalagmitima i stalaktitima, slikovitim pukotinama i prozračnom podzemnom vodom. Geološki, pećina je istoka reke Nahr al-Kalb („Pseće reke“).Povratak u Bejrut. Slobodno posle podne. Noćenje.
6 dan (02.01.2020.) BEJRUT – BEJTEDIN – DEIR AL-KAMAR
Doručak. Slobodno pre podne (sobe se napuštaju u 12.00 h) ili mogućnost odlaska na poludnevni fakultativni izlet u Bejtedin i Deir al-Kamar. Bejtedin („Kuća vere“) je dvorac nekadašnjeg emira Šabana na planini po kojoj je i dobio ime. Palatu su 39 godina gradile italijanske arhitekte u mešavini arapskog stila i baroka, po nalogu Šabanovog oca, emira Bašira II Šihaba. Umro je u izgnanstvu, u Istanbulu 1850. godine. Posthumno je vraćen u Liban i sahranjen u mauzoleju pored palate. Posle proglašenja nezavisnosti Libana, palata je postala dom predsednika. Vožnja do gradića Deir al-Kamar, naseljenog druzima koji je u 17. veku bio i prestonica zemlje. Razgledanje grada u kom su dobro očuvani Velika džamija, tvrdjava porodice Baz i palata Fahr el-Dana. Pored gradića je mesto gde se mogu videti čudesni libanski kedrovi. Povratak u Bejrut. Slobodno posle podne. Uveče odlazak u nacionalni restoran sa uključenom večerom i muzičkim programom. U ponoć polazak na aerodrom.
7 dan (03.01.2020.) BEJRUT – BEOGRAD
Čekiranje prtljaga. Poletanje aviona za Beograd u 04.00 u (JU 827). Sletanje na beogradski aerodrom Nikola Tesla u 05.50 časova.
\"\"
Plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu banke Intesa na dan plaćanja.
POPUSTI I DOPLATE:
• doplata za 1/1 sobu: 180 € (NA UPIT).
 
ARANŽMAN OBUHVATA:
• avio prevoz na relaciji Beograd – Bejrut – Beograd
• transfer aerodrom – hotel – aerodrom,
• smeštaj u hotelu sa 3* na bazi 5 noćenja sa doručkom (kontinentalni švedski sto),
• smeštaj u 1/2 i 1/2+1 sobama,
• panoramsko razgledanje grada u trajanju od tri sata
• večera u nacuinalnom restoranu
• usluge lokalnog vodiča kao i vodiča agencije
• agencijske usluge.
 
ARANŽMAN NE OBUHVATA:
• aerodromske takse: 121 € (podložno promeni),
• fakultativne programe,
• Napojnice za lokalne vodiče i vozače ( minimum € 2 po vodiču i vozaču /po završetku svakog programa)
• međunarodno zdravstveno osiguranje: Za osobe do 18 godina 525,00 dinara, od 19 do 70 godina 787,50 dinara i od 71 do 86 godina 1576,31 dinara.
 
VIZE
Za državljane Republike Srbije viza je obavezna. Dobija se na aerodromu u Bejrutu i besplatna je. Važnost pasoša mora biti najmanje šest meseci.
VAŽNA NAPOMENA: Osobe koje u pasoši imaju izraelsku vizu NE MOGU putovati u Liban.
 
CENE FAKULTATIVNIH IZLETA:
– BALBEK – KSARA – Cena 70 €, obuhvata: autobuski prevoz od hotela po predvidjenoj turi, ulaznicu u Balbek, degustaciju vina u Ksari, ručak u lokalnom restoranu, usluge lokalnog vodiča i vodića agencije
– TRIPOLI – Cena 65 €, obuhvata autobuski prevoz do lokaliteta, ulaznicu u tvrdjavu, ručak, usluge lokalnog vodiča i vodiča agencije
– HARISA – PEĆINA ŽEITA 60 €, obuhvata autobuski prevoz, žičaru do statue Bogorodice u jednom pravcu (silazak pešice), ulaznicu za pećinu Žeita, uslugu lokalnog vodiča i vodiča agencije.
– BEJTEDIN – DEIR AL-KAMAR 50 €, obuhvata autobuski prevoz, ulaznicu u palatu, usluge lokalnog vodiča i vodića agencije
 
Minimum za realizaciju fakultativnih izleta je10 putnika (po navedenim cenama). Prijavljivanje za izlete I plaćanje je priikom prijavljivanja za putovanje.
 
SMEŠTAJ : u ovom ili sličnom sa 3*. Tačno ime hotela će biti poznato 7 dana pre polaska na put!
Hotel HAMRA URBAN GARDENS 3*
Ovaj savremeni objekat je smešten u samom srcu Bejruta, na desetak minuta pešice od glavnog šetališta Korniš.i na vsega 400 metara od glavne gradske ulice Al Hamra. Okružen je brojnim prodavnicama, restoranima i kafeima. Sobe su vrlo prostrane i poseduju: kupatilo sa fenom, garniture za sedenje, klima uredjaj, mini bar, satelitski Tv, telefon i sef. U objektu postoji restoran gde se doručak služi po principu švedskog stola, krovna terasa za sedenje, fitness centar, bar i bežični , besplatan internet u celom objektu. Zbog sjajne lokacije, odlično je ocenjen od gostiju.
 
OPŠTE NAPOMENE O LIBANU
Površina: 10.452 m²
Broj stanovnika: Oko 6,5 miliona
Glavni grad: Bejrut
Religija: 54% muslimana, 40,4% hrišćana, 5,6% Druza
Državno uredjenje: Parlamentarna republika
Jezik: Arapski, francuski, engleski
Valuta: Libanska funta
Vožnja: Desnom stranom
Vremenska zona: + 1 sat u odnosu na Beograd
Klima: Prosečna jutarnja temperature od 10 – 12 C° a dnevna od 18 – 21 C°
 
Kalkulacija je rađena za najmanje 15 putnika.
 
NAPOMENA
Agencija ne snosi odgovornost za nedobijanje vize i u tom slučaju smatra se da je putnik odustao od putovanja i podleže troškovima otkaza putovanja prema Opštim uslovima. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Preporučuje se putnicima, državljanima Srbije, da se informišu o uslovima ulaska u zemlje u koju putuju (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…). Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Uz ovaj program važe opšti uslovi organizatora putovanja turističke agencije Plana Tours, licenca OTP 506/2010 od 04.03.2010.
 
Cenovnik br. 1 od 02.09.2019.
 

MOGUĆI NAČINI PLAĆANJA:
1) 30% prilikom rezervacije, a ostatak 10 dana pre putovanja,
2) 30% prilikom rezervacije, a ostatak na jednake rate čekovima građana do 20.04.2019. godine ,